Winetwork
  Hírlevél n°2 - Február 2017   

Megnyílt a Tudásbázis!

A Szőlő korai tőkeelhalásával (GTDs) és a Szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával (FD) kapcsolatos ismeretek tizennyolc hónapon át kerültek összegyűjtésre Európából, sőt bizonyos esetekben Európa határain túlról a WINETWORK projekt keretein belül. Az ismeretanyag egy online felületre, az ún. Tudásbázisba (Knowledge Reservoir) került feltöltésre. Ez a Tudásbázis a két említett betegséghez kapcsolódó, több nyelven elérhető videókat, szakcikkeket, tudományos publikációkat, fényképeket és egyebeket foglal magában, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyetlen kattintással információhoz jussanak.

Több mint száz szakmai cikk, negyvenöt videó, hetven tudományos publikáció és egyéb szakmai anyag érhető el a Tudásbázisban a szőlő korai tőkeelhalása és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma kapcsán. Kattintson most és böngésszen a weboldalon található tartalmak között, melyek hat nyelven (angol, német, spanyol, portugál, olasz, francia) érhetők el!

A Tudásbázis interaktív eszköz: információt szeretne megosztani a GTD vagy az FD témakörében? Regisztráljon a weboldalon és ossza meg ismereteit, hogy részt vehessen a WINETWORK projektben!!

A WINETWORK projekt első eredményei

A legnépszerűbb gyakorlatok Európaszerte a Szőlő korai tőkeelhalásával (GTDs) és a Szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával (FD) szemben


 A WINETWORK projekt megvalósítása során 219 szőlőtermesztővel készült interjú Európa hét országának tíz borvidékén. Az interjúk célja a GTD-vel és az FD-vel kapcsolatos ismeretek összegyűjtése, emellett a szőlőtermesztők által az ültetvényeikben a betegségek hatását csökkenteni hivatott gyakorlatok azonosítása volt.
A két említett betegséggel kapcsolatban azonosításra kerültek mind a népszerű, sokak által használt, mind a kevésbé ismert, szabadföldi körülmények között tesztelt gyakorlatok, melyekről az alábbi dokumentumokban olvashat bővebben:

   

Konferencia az olaszországi Coneglianóban


A Padovai Egyetem Conegliánóban (Olaszország) lévő kampuszának CIRVE előadóterme adott otthont a WINETWORK projekt 2016. november 16-án megrendezésre került nemzetközi GTD és FD konferenciájának, melyen százharmincanan, szőlőtermesztők, agronómusok, szaktanácsadók és kutatók vettek részt.
A konferencia programja két szekcióból épült fel: a délelőtt folyamán a szőlő korai tőkeelhalásával, délután pedig a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegséggel foglalkozó szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők.  A szekciókon a WINETWORK projekt Tudományos Kutatócsoportjainak tagjai, olasz kutatók, helyi termesztők tartottak előadást, továbbá bemutatásra kerültek a borvidékenként tevékenykedő ügyvivő szakértők által gyűjtött releváns gyakorlati tapasztalatok. Az előadásokat követő diszkusszióba minden résztvevő aktívan bekapcsolódott és a felvetett témák érdekes tippeket adtak a projekt során kidolgozandó jövőbeli kutatási tervekhez. Az előadások digitálisan rögzítésre kerültek, és hamarosan elérhetővé válnak a Tudásbázison keresztül.

Egy francia kezdeményezés: cselekvési terv a szőlőültetvények hanyatlása ellen

A francia szőlészeti és borászati szektor 2016-ban kezdeményezte a Nemzeti Cselekvési Terv megvalósítását a szőlőültetvények hanyatlása ellen. Ez a cselekvési terv nem csak a szőlő korai tőkeelhalása elleni védekezést tűzte ki célul, hanem minden olyan betegséggel és jelenséggel fel kívánja venni a harcot, melyek egyrészt csökkentik a tőkék termelékenységét, másrészt számos biológiai és környezeti tényezővel, valamint az alkalmazott mezőgazdasági gyakorlattal összefüggésben korai, hirtelen vagy fokozatos tőkeelhalást eredményeznek. A terv megvalósítását a szektor szakemberei irányítják, a francia állam és Európa támogatásával.
További információért kattintson ide!


Tekintse meg a Scaphoideus titanus lárvák rajzásának nyomon követéséről szóló videót

 

Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) lárvapopulációk rajzásának nyomon követésével megtudhatjuk az első tojások lárvakelésének pontos időpontját. A lárvák tavasszal a tőke alapi részéhez közel eső levelek fonáki oldalán találhatóak meg. A megfigyelt lárvák számából következtetni lehet, hogy mekkora az ültetvény fertőzöttségének a kockázata.

Tekintse meg a videót

Magyarország: a szőlő aranyszínű sárgaság aktuális helyzete

November közepe óta a Badacsony-hegy teljes területe növény-egészségügyi zárlat alatt áll a szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence dorée) újabb észlelése miatt. Az elmúlt három évben, a betegség 2013-as, első megtalálása óta, a kilenc dunántúli megyéből nyolc megyében azonosították a betegséget, de csak elszórtan, egy-egy ültetvényből vagy szőlőből, vagy iszalagból mutatták ki a fitoplazma-fertőzést.  A Duna vonalától keletre eső megyékből még nem mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmát, ezáltal az Egri borvidék egyelőre fitoplazmamentesnek minősül, azonban a helyi hatóságok tartanak a betegség gyors terjedésétől, az őt terjesztő kabóca vektor, a Scaphoideus titanus nagy egyedszáma miatt.
Részletes információkért kattintson ide!


Új ügyvivő szakértők a projektben

A projekt három új ügyvivő szakértőt alkalmaz a különböző borvidékeken: Tabitha Kellerer a Rajna-vidék–Pfalz régióban (Németország), Céline Abidon Elzászban (Franciaország) és Maria Jesús Fanjul Galíciában (Spanyolország).
Az ügyvivő szakértők profiljának és elérhetőségeinek megtekintéséhez kattintson ide.

EIP-AGRI a Szőlőültetvények Kártevői és Betegségei Fókuszcsoport

Október végén került megrendezésre az újonnan megalakult EIP-AGRI Szőlőültetvények Kártevői és Betegségei Fókuszcsoport első meetingje Portóban. A fókuszcsoportot Európa különböző borvidékeiről származó szakértők alkotják, akik tapasztalataikat megosztva készek megválaszolni a kérdést: « hogyan növelhető a szőlőtőkék kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenállósága, és miként támogatható a szektor termelékenysége fenntartható módon ? »
A szakértők feladata a következő évben fejeződik be, céljuk a tudományos ismeretek és a gyakorlati tapasztalatok egyesítése, mely hozzájárul az európai szőlőtermesztés ellenállóságának fejlődéséhez.
További információért kattintson a következõ linkre.

Csatlakozzon a WINETWORK projekthez!

Ha első kézből szeretne információt kapni a szőlő korai tőkeelhalásáról és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmáról, regisztráljon a projekt Tudásbázisába, töltsön fel további tartalmakat és csatlakozzon a WINETWORK projekt közösségéhez!

 

European Union  
Winetwork az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának finanszírozásában, a 652601 számú támogatói szerződés alatt valósul meg.